††††† INLEIDING

 

Als kleine jongen was ik al geÔnteresseerd in allerlei beestjes en de natuur in het algemeen. Rond mijn 15e ben ik aquaria gaan houden en lid geworden van aquarium vereniging De Discus in Leerdam. Binnen deze vereniging ben ik in contact gekomen met een terrarium liefhebber, deze had thuis een mooi paludarium met tillandsiaís, orchideeŽn, hagedissen en kikkertjes. Door hem geÔnspireerd en uitgedaagd, heb ik mijn aquaria verkocht en met dit facet van de hobby begonnen. Na enkele jaren had ik in mijn slaapkamer een mooie ďbakĒ staan met bloeiende orchideeŽn. Mijn moeder was echter de mening toegedaan, dat de orchideeŽn in de vensterbank beter tot hun recht kwamen. ďDan kon ze er heel de dag naar kijkenĒ Dit was voor mij het moment om Thamnophis sirtalis in het paludarium te gaan houden in de hoop dat ze van de orchideeŽn zou afblijven. Dit was inderdaad het geval. Dit moment is het omslagpunt geweest waardoor ik steeds meer interesse kreeg voor ďmuisĒ etende slangen.

 

In 1975 ben ik zoals menig liefhebber begonnen met Elaphe guttata guttata, nu Panterophis guttatus guttatus, dit zijn en blijven mooie dieren die inmiddels in allerlei kleuren worden aangeboden. In de loop der jaren heb ik mijn collectie steeds verder uitgebreid, door middel van kopen, verkopen, ruilen en kweken. Met de opbrengst van nakweek dieren heb ik steeds andere dieren gekocht en ben zo tot mijn huidige collectie gekomen. In het begin was er weinig bekend over slangen en heb ik veel moeten ontdekken/uitvinden, met vallen en opstaan. Gelukkig is er nu veel informatie beschikbaar via; boeken, tijdschriften, beurzen, verenigingen, Internet, etc. Kortom u hoeft niet de fouten te maken die ik en andere hobbyisten van destijds hebben gemaakt. Dus eerst je huiswerk maken en voor de juiste huisvesting met bijbehorende techniek zorgen, voor je dieren aanschaft. Lezen is een wezenlijk onderdeel van onze hobby, lekker onderuit op de bank met wat te drinken en een knabbeltje erbij.

 

Zoals zovele wilde ook ik destijds graag Corallus caninus (hondskopboa) en/of Corallus annulatus (ringenboa) gaan houden. De prijs van deze dieren en het gebrek aan ervaring was voor mij een enorme drempel en reden om Corallus hortulanus (tuinboa, destijds Corallus enydris / slanke boomboa) aan te schaffen. Kon ik mooi eerst ervaring opdoen met deze mooie maar veel goedkopere soort, in de veronderstelling dat de verzorging het zelfde was. Wist ik veel?? De ervaring leert dat dit slechts gedeeltelijk waar is en op sommige onderdelen helemaal niet. In de loop der jaren heb ik een voorliefde gekregen voor boombewonende soorten, maar vooral de Corallus groep.

 

De vereiste klimatologische omstandigheden, zijn met de huidige technische hulpmiddelen goed te benaderen. Dag en nachttemperatuur, luchtvochtigheid en verlichting kunnen zonder problemen worden geregeld, door middel van schakelklokken, luchtbevochtigers, verwarmingselementen, thermometers, hygrometers, etc. De verzorging, het gedrag en karakter van deze soorten is niet helemaal identiek en vereist dus extra aandacht. Het doel van deze pagina is het verstrekken van informatie over het geslacht Corallus en zo een positieve bijdrage te leveren aan het houden en kweken van dit geslacht. Natuurlijk is er veelinformatie te vinden en zal iedereen zijn eigen mening en ervaringen hebben, zeker nu met het Internet. De informatie op deze pagina is voor een groot deel gebaseerd op ruim 30 jaar persoonlijke ervaring en alles wat daar bij komt kijken, het kweken met meerdere soorten slangen en waarnemingen in de oerwouden van Midden en Zuid Amerika, respectievelijk Costa Rica en Ecuador.

 

 

††††† †††Foto 1994

INLEIDING

INDELING

ANNULATUS

CANINUS

HORTULANUS

MELANOGASTER

MEDICIJNEN

LINKS

LITERATUUR

TE KOOP

HOME

INTERNETPAGE