CORALLUS HORTULANUS   *  AMAZON TREE BOA   *   TUIN BOA

 

Ik zeg altijd; “die mannen hebben toverballen”. Waarom niet die vrouwen? Och, zeg het maar! Je kunt allerlei kleuren kweken die anders zijn dan de volwassen dieren, maar garantie krijg je niet. Dit soort is polymorf, oftewel veelkleurig van nature. Zoals geel, oranje, rood, licht bruin, donker bruin of een mix hiervan. Dus geen geouwehoer over: strepen, albino’s, missing dit en/of dat, Candy-cane, etc. Het zijn prachtige dieren die beter geschikt zijn om met dit soort te beginnen dan de andere twee soorten. Oké ze zijn wat bijtachtig, maar hun kleuren en karakter maken dit ruimschoots goed. De dieren die wij hebben zijn uiterst betrouwbaar: ze bijten vrijwel altijd. Andere liefhebbers hebben hier minder last van, ze hanteren hun dieren waarschijnlijk vaker.

 

 

In de natuur

Ook dit is een echte boombewoner die in zijn verspreidingsgebied talrijk voorkomt, er een paar vinden is echter moeilijk. Het verspreidingsgebied is de Amazone in: de Guyana landen, Suriname, Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia en Brazilië. Ook komen ze voor op enkele eilanden in het Caraďbisch gebied. Dit gaat van zeeniveau tot 3000 meter hoogte, binnen dit gebied komen veel soorten biotopen voor. Hierdoor zijn de dieren minder veeleisend dan de andere twee soorten. Je kunt ze vinden in het oerwoud maar ook in tuinen en alles wat er tussen ligt, variërend van plantage tot bomen aan de rivieroever. Ze zijn vooral in de schemer en het begin van de nacht actief, waarbij ze gebruik maken van hun warmte receptoren. Ook dit soort heeft een redelijke luchtvochtigheid nodig voor een goede gezondheid.

 

Terrarium

De dieren zijn bij mij apart gehuisvest in terraria, wel zo prettig als je ze moet hanteren om wat voor reden dan ook. Ze kunnen een lengte bereiken van bijna 2 meter, dan heb je wel een erg fors dier, meestal is het rond de 1 meter 60. Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van turfstrooisel op de bodem met alle voordelen van dien. Als takken gebruik ik PVC buizen van 40 mm doorsnee, deze worden met behulp van T stukken tot rekken verbouwd. Let op, doe op het einde een dop, want anders kruipen de dieren in de buizen met alle ellende en risico’s die je kunt bedenken. Beschadigingen en dode dieren kunnen het gevolg zijn!!! De rekken zijn niet verlijmd, zodat ze eenvoudig kunnen worden gedemonteerd om ze te reinigen. Dit doe ik in een 30 liter vat met heet water en chloor, waarna alles wordt gespoeld met schoon water. Drogen doe ik niet, dit gebeurd in het terrarium en verhoogt tevens de luchtvochtigheid. Ook hier weer geglazuurde stenen schalen als drinkbak. Ik gebruik voor alle bakken hetzelfde type en maat, zodat je alles kunt stapelen, wat veel tijd scheelt. Deze dieren staan ook in mijn slangenkamer en zijn dus onderhevig aan de daar geldende temperatuur en omstandigheden. Ze zijn minder gevoelig voor schommelingen in de temperatuur en zijn eenvoudiger in de verzorging, kortom minder eisend. Toch mag je de verzorging van deze dieren niet onderschatten. Een te lage temperatuur kan tot gevolg hebben dat ze niet willen eten of hun prooi slecht of niet kunnen verteren. Een te lage luchtvochtigheid geeft problemen bij de vervelling. Dit is te verhelpen door ze in een bakje met een laagje water niet dikker dan het lichaam te zetten of in nat zaagsel, na 24 uur zijn ze dan meestal alsnog verveld. Let op dat ook de oogkappen zijn verveld. U kunt dit eenvoudig controleren in de afgeworpen vervelling.

 

Voeding

Deze soort is over het algemeen niet moeilijk met eten, ze pakken alles wat beweegt en warmte afgeeft. Ze hebben een voorkeur, net als de andere soorten, voor levend voer. Ze hebben een enorme bek waar vrij veel in past, een volwassen rat is voor een volgroeide slang geen probleem. Met een dergelijke maaltijd kunnen ze makkelijk een maand zo niet langer vooruit. Zorg wel voor water, want dit vergemakkelijkt de vertering. Soms kunt u een “braakbal” aantreffen in het terrarium, dit is een langwerpig geheel van haren die ze niet verteerd hebben. Is het een gedeeltelijk verteerde prooi dan is er iets anders aan de hand, dit ruik je direct. Dit kan het gevolg zijn van een maag- darmontsteking of van flagelaten, raadpleeg uw dierenarts zou ik zeggen.

 

Kweken

Om te kweken plaats ik de vrouwen in februari bij de mannen, nadat ze enkele graden en een paar maanden afgekoeld zijn. Na een week wordt de vrouw bij een andere man gezet, zodat deze man de lucht van zijn voorganger ruikt en hem zal stimuleren om met haar te paren,dit herhaal ik enkele malen. Dit is geen garantie voor nakweek maar verhoogt wel de kansen. Over het algemeen is het met deze soort niet moeilijk om te kweken. Na een draagtijd van ongeveer 7 maanden worden de jongen geboren, hierbij kunt u ook dode jongen of onbevruchte eieren aantreffen. Houd de moeder in de gaten en controleer na enkele dagen of alle jongen eruit zijn door de buik te voelen met je vingertoppen. Het onverwacht vinden van jonge dieren in het terrarium is de beloning voor de juiste verzorging. Je kunt bruine diertjes hebben maar ook allerlei andere kleurtjes. De laatste zijn bij liefhebbers het meest populair en zijn ook iets duurder. Prijzen zijn vanaf 75 euro tot wel 200 euro voor een extreem mooi diertje. Het aan het eten krijgen van de jongen is het grootste probleem, u zult hierbij vindingrijk moeten zijn en alles moeten uitproberen. Dood of levend voer, muis, hamster of ratje, jonge dwergkwartel of hagedis, zeg het maar. Als ze eenmaal een keer of 3 hebben gegeten worden het vuilnisbakken en eten ze verder zonder problemen. Neem van mij aan, dan heb je de neiging om de mooiste zelf te houden. Leuk toch.

 

INLEIDING

INDELING

ANNULATUS

CANINUS

HORTULANUS

MELANOGASTER

MEDICIJNEN

LINKS

LITERATUUR

TE KOOP

HOME

INTERNETPAGE