CORALLUS CANINUS * EMERALD TREE BOA * GRUNER HUNDSKOPFBOA

 

Emerald tree boa of Smaragd boa, dit is een perfect passende naam voor dit schitterende juweel uit de jungle. Hoewel de Nederlandse naam hondskopboa ook niet slecht gekozen is gezien het model van de kop. Het is het ultieme doel van menig slangenliefhebber, ik ben hierop geen uitzondering. Ik kan me nog goed herinneren, dat ik de dieren voor het eerst in handen heb gekregen en ’s avonds thuis in het terrarium heb geplaatst. Vervolgens ben ik tot 03.00 uur opgebleven om stil liggend op de bank te kijken hoe ze de bak verkenden en wat ze allemaal deden. Het zijn prachtige slangen maar wildvang dieren hebben de reputatie om binnen een jaar ziek te worden en dood te gaan, zo niet dan zijn en blijven het “stresskippen” die bij de minst of geringste verstoring weer problemen geven. Dit is dus een goede reden om voor nakweek te kiezen. Helaas is het aanbod hiervan beperkt en is nakweek vaak net zo duur of nog duurder dan volwassen wildvang dieren.

 

In de natuur

Net als alle andere corallus soorten is ook dit een boombewoner, die slechts zelden op de bodem komt. Ze hebben een perfecte camouflage, groen met witte vlekken. Alsof  je omhoog naar de top van de boom kijkt tegen je ziet bladeren met daar tussendoor zonlicht. Daarbij komt ook nog dat ze overdag bewegingloos op hun tak blijven liggen en zo verdwijnen in het niets. In de natuur eten ze alles wat voorbij komt; kleine zoogdieren, hagedissen en vogels. Hun reflexen zijn dusdanig dat ze in staat zijn een voorbij vliegende vogel uit de lucht te grijpen. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom ze in verhouding tot de andere 2 soorten erg lange tanden hebben. Zonder dat zouden ze slechts een bek vol veren hebben en de vogel zou zijn gevlogen. ’S nachts maken ze in het absolute donker gebruik van hun warmte receptoren, waarmee ze als het ware een infrarood beeld opbouwen van hun prooi en deze perfect kunnen volgen voor zover nodig. Immers de meeste vogels en hagedissen slapen ’s nacht. Veel zoogdieren zijn ’s nachts wel actief en hebben vaak aangepast gezichtsvermogen om in het donker te kunnen zien. Neem van mij aan donker is echt donker, op 5 cm afstand kun je je eigen hand niet eens zien. Met erg veel geluk kun je een caninus treffen die enkele meters boven de grond met zijn kop naar beneden in jachthouding hangt. Voedsel wat voorbij komt wordt in een flits van de grond getild en direct in een perfecte spiraal gewikkeld en gedood.

 

Terrarium

Onze dieren zitten in een hoekbak van 70 bij 70 en 100 cm hoog bij het raam in de huiskamer en staan dus onder invloed  van daglicht. Als ’s avonds de ondergaande zon op het lichaam van de slangen schijnt zijn alle kleuren van de regenboog te zien, echt fantastisch! Aan beide zijden van dit terrarium bevinden zich draaideuren, zodat het terrarium van twee kanten toegankelijk is en de dieren niet onnodig gestoord hoeven te worden. Het zijn toch al stresskippen van de bovenste plank. Het is dus niet raadzaam de dieren te huisvesten in een drukke huiskamer of een plaats waar veel bewegingen zijn. Op de bodem bevindt zich strooiturf dit heeft als voordeel dat het vocht opneemt en geleidelijk weer afgeeft. U kunt hier de luchtvochtigheid enigszins mee beïnvloeden. Ontlasting verspreidt zich niet door heel de bodem en blijft op een plaats en is dus eenvoudig te verwijderen met een schepje. Turf is een zuur materiaal wat de bacteriegroei in de bodem enigszins afremt. Dit is dus geen excuus om ontlasting weken te laten liggen. Hygiëne is belangrijk en in het belang van uw dieren. Dikke stammen van de krulhazelaar (Corylus avellana) worden door de dieren gebruikt om te klimmen, te rusten en te slapen. De dikte van deze stammen moet zijn afgestemd op de doorsnede van de dieren, te dun is niet prettig voor de dieren. Boven in de bak hangt een plasticplant, zodat de dieren zich kunnen verschuilen als ze daar behoefte aan hebben.

 

 

Temperatuur & luchtvochtigheid

De temperatuur wordt geregeld met 2 groene warmtematten van het merk acculux en een 25 watt reflector lamp. De warmtematten staan permanent aan en de reflectorlamp wordt via een schakelklok geregeld. De matten hebben elk een ander wattage, zodat afhankelijk van de kamertemperatuur en het seizoen de juiste temperatuur bereikt kan worden. De reflectorlamp zorgt voor licht en een extra warme plaats, die de dieren naar believen kunnen gebruiken. De dagtemperatuur varieert van 25 tot 30 graden en de nachttemperatuur van 15 tot 20 graden. Met behulp van een ultrasoon luchtbevochtiger en een schakelklok wordt de luchtvochtigheid geregeld. Ik heb bewust gekozen om de luchtvochtigheid niet te regelen met een hygrometer, omdat je dan constant dezelfde luchtvochtigheid hebt. Dit is onnatuurlijk. Deze dieren leven hoog in de boomtoppen waar de luchtvochtigheid extreem kan variëren onder invloed van wind, zon, regen, dag- en nachttemperaturen. De luchtbevochtiger vult het terrarium gedurende een half uur met een dikke mist die overal op neerslaat en er heerst een luchtvochtigheid van bijna 100% die geleidelijk weer terug zakt naar ongeveer 65%. Als de dieren om wat voor reden dan ook slecht vervellen dan zet ik de luchtbevochtiger 24 uur aan, meestal is het probleem dan opgelost. Is dit niet het geval dan kun je ze ook in een klein bakje met lauw water hangen op een stok, let wel op de temperatuur. Dit heeft bij mij geen voorkeur daar ze nogal stressgevoelig zijn.

 

Voeding

Eten krijgen ze maximaal 1 maal per 3 weken of 1 maal per maand en bestaat uit; muizen, ratten, hamsters of andere kleine knaagdieren. In de natuur eten ze ook vogels, hagedissen en amfibieën, ze zijn in staat om een vogel uit de lucht te plukken. Deze prooien zijn lichter verteerbaar en bevatten ook andere stoffen, misschien moeten wij deze ook eens voeren. Voer niet te groot want je loopt het risico dat ze gaan braken, ze zijn hier toch al gevoelig voor. Zorg voor een goede temperatuur zodat de prooi niet gaat rotten voor ze deze kunnen verteren. Ook een goede luchtvochtigheid kan hier een positieve bijdrage aan leveren. Voer niet te vaak, natuurlijk het is prettig als ze goed eten. Bij de meeste liefhebbers krijgen de dieren vaak meer en gezonde prooien, terwijl ze in de natuur zieke en oude prooien vangen die van mindere kwaliteit zijn. Ook moeten ze in het wild hiervoor meer inspanningen leveren, terwijl ze het eten in gevangenschap aangereikt krijgen. Ze bijten met hun lange tanden zeer snel en stevig in hun prooi en doden deze met een perfecte wurggreep. Vaak wordt de dode prooi met een lus van het lichaam als in een lift omhoog getrokken, waarna van onder vandaan de prooi wordt ingeslikt. Water wordt ze in geglazuurde stenen schalen aangeboden van ongeveer 20 cm doorsnee met een diepte van ongeveer 5 cm. Soms zie je ze mist van het hout of de plasticplanten drinken.

          

 

Kweken

Ik heb er een hekel aan om een ander na te praten of plagiaat te plegen.

Met dit soort heb ik geen kweekervaring en kan hierover dus geen informatie verstrekken.

Als het eenmaal zover is wordt dit hoofdstuk zeker aangepast, dus kom regelmatig even langs op onze site.

 

INLEIDING

INDELING

ANNULATUS

CANINUS

HORTULANUS

MELANOGASTER

MEDICIJNEN

LINKS

LITERATUUR

TE KOOP

HOME

INTERNETPAGE